Waarom is vasten goed voor het lichaam

vasten met sappen
Sapvasten!

Veel mensen volgen wel eens een sapkuur of vastendieet. Ze doen dit niet zozeer om gewicht te verliezen, maar om zichzelf te ontgiften. Hoe werkt vasten nu precies en hoe komt het dat dit zo goed is voor ons lichaam?

Waarom vasten we volgens de natuurgeneeskunde

In de natuurgeneeskunde gaat men uit van het belang van lichaamsvloeistoffen. Voorbeelden hiervan zijn bloed, lymfevocht, gal, alvleeskliersap en darmsappen. 70% van ons lichaam bestaat uit water en spoelt om onze cellen. Er wordt gesteld dat wanneer het vocht van slechte kwaliteit is, bijvoorbeeld door slechte of onevenwichtige voeding, het lichaam en de organen ook minder goed werken. Normaal gesproken voert het lichaam afvalstoffen af via de urine, via ontlasting, door te transpireren of uit te ademen. Zijn er teveel afvalstoffen dan gaat het lichaam andere manieren zoeken om ervan af te komen. Je kunt dan koorts, ontstekingen, abcessen of zelfs diarree krijgen. Als je dit soort klachten ervaart, kan het vasten een vorm van een natuurlijk geneesmiddel zijn en het lichaam reinigen en vervolgens schoonhouden. In sommige culturen wordt daarom om de zoveel tijd gevast.

 

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens het vasten

Tijdens vasten worden afvalstoffen die zijn opgeslagen in de organen en weefsels afgevoerd. Ook zul je vet verliezen. De nieren gaan meer urine produceren, wat onaangenaam gaat ruiken. Daarnaast krijgen vastende mensen een stinkende adem en hebben ze vaak een lage bloeddruk.

Normaal gesproken heb je een aanvoer van voedingsstoffen richting cellen, spieren en organen, daarnaast heb je de afvoer van afvalstoffen. Tijdens het vasten wordt het aanvoeren van voedingsstoffen op een laag pitje gezet, waardoor de afvoer belangrijker wordt.

Gunstige effecten van vasten op het lichaam

Binnen enkele dagen kun je al effecten gaan voelen;

  • Slappe weefsels zullen steviger worden
  • Stijve spieren en gewrichten soepeler
  • Je zult gewicht verliezen
  • Ontstekingen zullen verminderen
  • Soms zal acne verdwijnen

In het begin van de periode kan men wat hoofdpijn ervaren, dit komt door de verhoogde afvoer van afvalstoffen en een lagere bloedsuikerspiegel. Ook kun je het kouder hebben dan normaal. Soms kan men minder goed slapen, omdat de vertering nu veel minder energie vraagt. Je kunt deze klachten verminderen door het drinken van hete thee, of een warme douche. De afvalstoffen zullen dan beter worden afgevoerd. Ook het nemen van een theelepel honing kan soms helpen, doordat het de bloedsuikerspiegel tijdelijk verhoogt. Drink in ieder geval minimaal twee liter vocht per dag.

Hoe lang mag je vasten

Vast niet langer dan zeven dagen achter elkaar. Neem vooraf contact op met je arts als er gezondheidsklachten zijn. Ook is er nog verschil tussen het type vasten, ga je voor watervasten of ga je voor sapvasten. Bij watervasten ligt de gehele vertering stil, bij sapvasten ligt ie op een veel lager pitje. Je lichaam krijgt dan wel voedingsstoffen binnen, maar kan nog steeds ontgiften. Ook zal de bloedsuikerspiegel niet al te veel dalen als je een sapvastkuur volgt. Ik ben zelf dan ook voorstander van sapvasten.

Typen vasten en sapkuren

Er zijn verschillende typen vasten en sapkuren;

1 gedachte over “Waarom is vasten goed voor het lichaam”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *