Volg je een zoutarm of natriumarm dieet

natriumarm dieet
Keukenzout ofwel natriumchloride!

Laatst las ik een interessant stukje over het volgen van een zoutarm of natriumarm dieet. Dit zijn twee verschillende dingen. De hoeveelheid zout op een etiket is vaak anders dan de hoeveelheid natrium in een product.

Wat is natrium

Natrium is onderdeel van keukenzout. Keukenzout is de gewone naam voor natriumchloride. Als je over zout praat, heb je dus ook te maken met een deel chloride. De grammen zout bestaan dus niet alleen uit natrium. Natrium is een belangrijk mineraal voor het lichaam, zo is het betrokken bij de vochthuishouding, de bloeddruk, maar ook bij de werking van de zenuwen, doordat het betrokken is bij de prikkeloverdracht. Teveel natrium is echter niet goed en zorgt ervoor dat je een hoge bloeddruk kunt krijgen, of dat je vocht vast gaat houden.

Hoeveel natrium mag je per dag

Volgens het voedingscentrum mag je als volwassene 6 gram zout per dag. Op een etiket staat vaak de hoeveelheid zout of natrium per 100 gram aangegeven. Even opletten dus hoeveel gram je eet van een bepaald voedingsmiddel.

Omrekenen van hoeveelheid zout naar natrium en andersom

Maar hoe bereken je nu de hoeveelheid natrium als je alleen de hoeveelheid zout op een etiket ziet staan?

1 gram zout bevat 0,4 gram natrium, ofwel 1 gram natrium is gelijk aan 2,5 gram zout. Bevat een soepje dus 2 gram zout per 100 ml, dan zit er 2 * 0,4 = 0,8 gram natrium in. Als je weet hoeveel natrium ergens in zit kun je de hoeveelheid zout andersom berekenen. Bijvoorbeeld 1,5 gram natrium in 100 gram brood, staat gelijk aan 1,5 * 2,5 = 3,75 gram zout. De getallen hier zijn niet op waarheid gebaseerd, maar puur als voorbeeld gebruikt.

Natriumarm dieet?

Volg je een natriumarm dieet, dan is het dus heel verstandig om op de hoeveelheid zout of natrium in een voedingsmiddel te letten. Met bovenstaande berekening kun je heel snel achterhalen of je niet teveel zout binnenkrijgt per 100 gram.

Wil je meer weten over het volgen van een zoutloos dieet? Lees dan hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *