Het Rauwkostdieet

Wil je graag wat kilo’s kwijt en hou je van rauwkost? Dan is het rauwkostdieet geschikt voor jou. Zeker als het buiten erg warm is, kan het lekker zijn veel rauwkost te eten. Als je er dan ook nog eens wat gewicht bij verliest is het helemaal mooi meegenomen. Wat moet je weten als je met het rauwkostdieet wilt beginnen?

Wat is het rauwkostdieet

rauwkostdieet

Er bestaat geen twijfel over het feit dat vruchten en groenten in rauwe staat het meest voedzaam zijn, maar de meeste mensen vinden het geen aantrekkelijk idee om hun hele leven alleen maar rauwe voedingsmiddelen te eten. Toch zijn er mensen die vol overtuiging veel rauwkost eten, omdat het hen energieker en vitaler zou maken. Zij menen dat het koken en bewerken van voedsel niet alleen de voedingswaarde aantast, maar ook de verantwoorde eigenschappen vermindert. Vruchten en groenten die in water zijn verhit verliezen inderdaad aan voedingswaarde omdat veel vitaminen in water oplosbaar zijn.

Bestaat een rauwkostdieet alleen uit rauwkost

Een rauwkostdieet bestaat hoofdzakelijk uit vruchten en groenten, maar kan ook een kleine hoeveelheid zuivelproducten en olie bevatten, die meestal enige bewerkingen hebben ondergaan. Peulvruchten, rijst en andere granen, pasta en aardappelen komen in een rauwkostdieet niet vaak voor omdat ze zonder inventiviteit alleen in gekookte of gebakken vorm eetbaar zijn.

Voordelen van het rauwkostdieet

De basis van een rauwkostdieet wordt gevormd door vruchten en groenten en daarom is het rijk aan vitaminen uit de B groep, vitamine C, betacaroteen en kalium. Het bevat bovendien onoplosbare voedingsvezels die constipatie helpen voorkomen. Het gebruik van erg veel rauwkost kan echter weer tot het prikkelbare darmsyndroom leiden. Een rauwkostdieet is ook rijk aan oplosbare voedingsvezels, die waarschijnlijk de kans op hartaandoeningen verminderen. Een grote consumptie van groenten en fruit zou bovendien de weerstand tegen infecties vergroten en tegen sommige vormen van kanker beschermen.

Wie mag een rauwkostdieet volgen

Een rauwkostdieet is meestal vet- en caloriearm, zodat het bij de meeste mensen leidt tot gewichtsverlies. Het is daarom niet geschikt voor kinderen en voor mensen die op gewicht moeten blijven, zoals zwangere vrouwen en kankerpatiënten. Vaak bevat een rauwkostdieet te weinig ijzer en als men zuivelproducten uitsluit, kan er ook een tekort aan andere voedingsstoffen ontstaan zoals kalk, vitamine B12 en eiwitten. Volgens sommigen is een rauwkostdieet van twee weken goed om te ontgiften, om je energie terug te krijgen en een paar kilo af te vallen.

Anderen spreken dit echter tegen en zeggen dat hierdoor het ontgiftingsmechanisme verzwakt en dat het gewichtsverlies eerder met vocht dan met lichaamsvet te maken heeft. Als je van plan bent langer dan twee weken of langer een rauwkostdieet te volgen, is het slim een diëtiste te raadplegen.

Noten als bron van eiwitten

noten

Als je zorgt voor veel noten in het rauwkostdieet, ben je verzekert van voldoende eiwitten. De kwaliteit van de eiwitten uit plantaardig eiwitten is minder dan die uit dierlijk voedsel. Maar als je voor voldoende variëteit zorgt is over het geheel genomen de kwaliteit even goed. Noten bevatten verder vitamine E, thiamine en niacine, maar met hun hoge vetgehalte zijn ze weer rijk aan calorieën. Voor de meeste soorten geldt dat een portie van 50 gram meer dan 200 calorieën bevat.

Hoe lang het rauwkostdieet volgen

Een rauwkostdieet kun je gemakkelijk 10 dagen volgen. Wil je het echter langer dan twee weken gaan doen, dan kun je het best even een rustpauze inlassen en daarna weer een periode van 10 dagen het rauwkostdieet volgen. Dit om te voorkomen dat je voedingstekorten krijgt en om te voorkomen dat het dieet saai wordt. Als je dit voor een langere tijd vol kunt houden, kun je er zeker 5 kilo mee afvallen.

WIL JE MEER DAN EEN PAAR KILO VERLIEZEN IN KORTE TIJD EN GEEN LAST HEBBEN VAN EEN WEE GEVOEL?

Als je graag meer dan 2 kilo wil afvallen, lukt dat niet door het rauwkostdieet te volgen.  Je zult er een andere methode naast moeten volgen om blijvend meer gewicht te verliezen. Een goede methode is de Afslank Recepten Bijbel.

De Afslankrecepten Bijbel van Oscar Helm biedt meer dan 100 gezonde recepten om tot wel 8 kilo per maand aan gewicht te verliezen. Voordeel hiervan is dat je geen honger hoeft te leiden en dat de verloren kilo’s niet meer terugkomen. Ook is het dieet gevarieerd en kom je geen voedingsstoffen tekort. Hierdoor kun je snel en blijvend gewicht verliezen.

afslankreceptenbijbel

Ontdek hier hoe ook jij tot wel 8 kilo per maand kunt verliezen met de Afslankrecepten Bijbel!

1 gedachte over “Het Rauwkostdieet”

  1. Hey Eveline, grappig, dit dieet heb ik een tijd geleden gevolgd (in grote lijnen toch). Echter had ik het na 7 dagen echt wel gehad (ik was wel 1,5 kg kwijt) – ik ben toen overgestapt op het vitadis dieet en dat bevalt me echt wel goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *