Het Havermout Dieet

havermout dieet
Hoe kun je afvallen met het havermout dieet?

Het havermout dieet is eigenlijk geen dieet, maar een manier om de dag gezond te beginnen. Havermout is namelijk een zeer goede basis als ontbijt. Er zit zeer veel vitamine B1, magnesium en fosfor in en daarnaast zorgt het voor een verzadigd gevoel. Je kunt er de hele ochtend op teren, zonder trek te krijgen. Ook is havermout goed voor de darmwerking.

Afvallen met het havermout dieet

Gewichtsverlies met behulp van het havermout dieet bereik je met name doordat je andere zoetigheden en tussendoortjes laat staan. Havermout bevat dan wel wat calorieën, maar in verhouding tot andere tussendoortjes is dit vaak veel minder. Resultaat is gewichtsverlies. Het gewichtsverlies zal met name bestaan uit verlies van vet. Doordat er in havermout veel eiwitten zitten, zal er van spierafbraak geen sprake zijn tijdens het havermout dieet. Havermout alleen zal er niet voor zorgen dat je heel veel gewicht gaat verliezen, het is echter wel een goede aanvulling bij het volgen van een dieet.

Wat zijn de voordelen van havermout

Havermout kent nog meer voordelen;

 • Er zitten veel vezels in, deze bevorderen de darmwerking en voorkomen verstoppingen.
 • Havermout zit vol met eiwitten, deze eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Je kunt havermout ook eten voor het sporten.
 • Het bevat weinig calorieën. Er zitten 350 calorieën in 100 gram havermout, dit lijkt veel, maar verwerkt in een pap is dit niet zoveel.
 • Havermout zorgt voor een geringe stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit voorkomt de welbekende suikerdip, en voorkomt dat je iets lekker wilt snacken.
 • Baadt het niet, schaadt het niet. Havermout zou de kans op verschillende soorten kankers verkleinen, waaronder darmkanker.
 • Je kunt havermout gebruiken in gezichtsmaskers. Meng havermout met lauwwarm water in een kopje en voeg hier wat honing aan toe. Mix het geheel. Het masker voedt de huid en verwijdert dode huidcellen.

Nadelen van het havermout dieet

Het havermout dieet is eigenlijk niet bedoeld om mee af te vallen, maar geeft je wel ondersteuning tijdens het afvalproces. Door havermout aan je dagelijkse voeding toe te voegen, zul je merken dat je minder wilt snacken, echter zul je er niet heel veel kilo’s mee afvallen.

Ook is havermout een gezonde start van de dag. Door bijvoorbeeld havermoutpap te eten als ontbijt, zul je lange tijd geen trek hebben. Dit helpt om gewicht te verliezen maar zal niet het verschil maken.

Het havermout dieet alleen is niet genoeg

WIL JE SNEL MEER DAN 3 KILO AFVALLEN OP EEN GEZONDE WIJZE ZONDER DAT JE HONGER HOEFT TE LIJDEN?

Als je graag meer dan 3 kilo wil afvallen, lukt dat niet door alleen het havermout dieet te volgen.  Je zult er een andere methode naast moeten volgen om blijvend meer gewicht te verliezen. Een goede methode is de Afslank Recepten Bijbel.

De Afslankrecepten Bijbel van Oscar Helm biedt meer dan 100 gezonde recepten om tot wel 8 kilo per maand aan gewicht te verliezen. Voordeel hiervan is dat je geen honger hoeft te leiden en dat de verloren kilo’s niet meer terugkomen. Ook is het dieet gevarieerd en kom je geen voedingsstoffen tekort. Hierdoor kun je snel en blijvend gewicht verliezen.

afslankreceptenbijbel

Ontdek hier hoe ook jij tot wel 8 kilo per maand kunt verliezen met de Afslankrecepten Bijbel!

Recepten bij het havermout dieet

Havermoutpap;

In eerste instantie kun je met havermout de ouderwetse havermoutpap maken. Voeg hiertoe aan 40 gram havermout, 250 ml melk toe. Verwarm alles tot de havermoutvezels de melk hebben opgenomen. Wil je een steviger pap, voeg dan 50 gram havermout en 250 ml melk samen. Als laatst voeg je kaneelpoeder toe aan de pap en smullen maar. Als variatie kun je stukjes fruit toevoegen aan de pap, maar ik zelf vind het met alleen kaneelpoeder het lekkerst.

Havermoutkoekjes en pannenkoeken;

Met havermout kun je ook koekjes en pannenkoeken maken. Voor het maken van havermoutkoekjes zijn talloze recepten vindbaar. Let echter op dat er niet teveel suiker aan het deeg en boter wordt toegevoegd. Dit maakt de koekjes alsnog caloriebommetjes. Havermoutpannenkoekjes maak je door 100 gram havermout te mengen met 200 ml melk, 1 ei en een snufje zout of kaneel. Als je geen gewone melk wilt gebruiken, kun je ook 200 ml amandelmelk of sojamelk gebruiken. Natuurlijk zijn er op deze pannenkoekjes allerlei variaties als pannenkoekjes met appel en kaneel of met rood fruit.

Havermout smoothie;

Voeg hiertoe aan 2 eetlepels havermout, 250 ml magere yoghurt toe. Dit is de basis. Je kunt deze smoothie naar eigen keus maken. Kies een fruitsoort uit, bijvoorbeeld banaan of aardbei. Voeg hiervan 100 gram toe aan de havermout en de magere yoghurt. Afhankelijk van de fruitsoort kun je een lepel honing toevoegen. Vervolgens alles in de blender mixen en je hebt een heerlijk gezonde havermout smoothie voor het ontbijt. Vind hier de zeer populaire Magimix Blender.

 

27 gedachten over “Het Havermout Dieet”

 1. ik kan makkelijk 60 gram havermout met 250 ml melk/water eten en dan heb ik na 2 uur toch alweer honger. hoe kan dit en hoe kan ik dit oplossen?
  doe er altijd een beetje kaneel doorheen en varieer met fruit, appel of geraspte wortel. het vult mij gewoon niet….

  bedankt alvast!

  1. Je kunt een grotere hoeveelheid maken, dus meer melk gebruiken en 80 gram havermout toevoegen. Tot hoeveel je op kunt.
   Ook kun je een extra tussendoortje toevoegen na die 2 uur, een stuk fruit of zelfs 2.
   Kies voor het toe te voegen fruit aan de havermoutpap eens voor banaan en kijk of dit helpt.

   Groetjes en succes,

   Eveline

 2. Hi Eveline,
  Hoe kom ik erachter hoeveel calorieën er zitten in de havermout-pannenkoekjes die ik maak met havermelk en courgette? Ik eet er dan meestal twee en ze zijn kleiner dan een normale pannenkoek, meer het formaat van een Amerikaanse pancake. Ik eet ze met een lepel Griekse yoghurt, een beetje gepureerd rood fruit en soms wat maple syrup of honing.
  Dank,
  groet Barbara

  1. Hoi Barbara,

   Om het exact te weten, zou je alles moeten afwegen en uitrekenen. Hoeveel havermelk gebruik je, hoeveel gram van de courgette etc. Het formaat van de pannenkoek maakt dan niet uit. Kijk ook naar de calorieën in de griekse yoghurt (dat kan best oplopen).

   Groetjes en succes,

   Eveline

 3. Je moet niet naar kcalorien of koolhydraten kijken. Je moet kijken hoeveel vet en suiker er in zit. Havermout bevat per kom maar 2 gram vet en 0.2 gram suiker. Dit is enorm laag en is dus uitstekend om mee af te vallen. Je zit er ook nog vol van en geeft genoeg energie.

 4. Everything is very open with a really clear explanation of the issues.
  It was really informative. Your site is extremely helpful.
  Thanks for sharing!

 5. Pingback: Lisa

 6. Pingback: Charles

 7. Heel interessante post. Ik ben net op je weblog gestuit en wilde even zeggen dat ik echt genoten heb van het doorbladeren van je blogberichten.

  Uiteindelijk zal ik me abonneren op je feed en ik hoop dat je snel weer schrijft!

 8. Sinds ik het havermoutdieet volg, voel ik me energieker en gezonder dan ooit! Het is makkelijk vol te houden en ik merk echt verschil in mijn spijsvertering. Een aanrader voor wie op zoek is naar een eenvoudige en voedzame start van de dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *