Bij elk dieet mag je wel een keer zondigen, jezelf belonen omdat je al een week aan je dieet hebt gehouden. Sommige diëten geven een cheat maaltijd, anderen zelfs een cheat dag. Je mag een keer een patatje of een lekkere muffin. Ook Sonja Bakker kende de zogenaamde SAS dag, schijt aan Sonja.
Maar zijn deze cheat maaltijden of cheat dagen eigenlijk wel zo verstandig? Helpen ze je bij het behalen van je doelen of streefgewicht? Of zorgen ze juist voor een verstoring van de flow die je had terwijl je lekker bezig was met je dieet?
Inhoudsopgave
Argument voor cheat dagen; Jezelf belonen
Sommige mensen zeggen dat het makkelijker is om je dieet vol te houden, als je jezelf af en toe mag belonen. Ook zal het dan makkelijker zijn om weer terug te gaan naar de gezonde voedingsmiddelen. De gedachte erachter is dat het volhouden van een dieet wel wat wilskracht vereist. Omdat je wilskracht steeds minder sterk wordt is het slim om soms even toe te geven en vervolgens weer aan de slag te gaan met het dieet. Ook leef je toe naar je cheat maaltijd en hou je je dieet tot die tijd langer vol.
Argument tegen cheat dagen
Het lijkt dus verstandig om af en toe een cheat maaltijd of dag te houden. Maar is dit eigenlijk wel zo? Vind hier argumenten om juist geen cheat dagen te houden.
De naam cheat dag klinkt als het verboden fruit. Je gaat voor jezelf bepaalde voedingsmiddelen goed en slecht maken. Als je dan een voor jou slecht voedingsmiddel eet dan voel je jezelf daarna schuldig. Sommige voedingsdeskundigen denken dat het verboden voedingsmiddel een obsessie wordt waar je zo erg naartoe gaat hunkeren, dat je tijdens de cheat maaltijd er veels te veel van eet. Aan de andere kant wordt gezegd dat de voedingsmiddelen die je zelf als goed of gezond hebt aangemerkt juist teveel gegeten worden. Je let dan minder op de grootte van de portie.
Calorieën tellen
Het blijkt dat mensen die zichzelf met een cheat dag belonen, hun streefgewicht minder snel bereiken. Dit komt omdat je stiekem toch meer calorieën binnen krijgt, niet alleen op de cheat dag, maar ook de dagen erna.
Doordat je tijdens de cheat dag meer suikers en vetten eet, zul je de volgende dag meer trek hebben in suiker en het moeilijker vinden dit te weerstaan. Dit komt door de piek in de bloedsuikerspiegel en de toegenomen hoeveelheid insuline. Meestal krijg je hierna weer snel trek in iets lekkers. Als je echter een tijd netjes je dieet gevolgd hebt, zul je nog meer last hebben van deze piek en meer hunkeren dan anders. Je wilskracht zal sterk moeten zijn om de lekkernijen te weerstaan, vaak lukt dit niet met als gevolg uiteindelijk gewichtstoename of in ieder geval vertraging van het afvalproces.
Door het eten op de cheatdagen wordt het psychologisch gezien ook makkelijker om de dagen erna ook te cheaten. Als je op zaterdag je cheat dag hebt en misschien wel 10 koekjes hebt gegeten, zeg je sneller ow op zondag eet ik er maar 2. Wat kunnen die 2 koekjes nu voor kwaad? Daarmee beloon je jezelf maar wordt het dus ook weer moeilijker om het juiste patroon weer te volgen.
Wat is dan wel een goede oplossing
Als cheat dagen niet werken, moet je dan maar weer alles gaan eten, wanneer je maar wilt? Nee, het best is dat je je dagelijkse inname beheerst, door bijvoorbeeld 3 maaltijden en 3 tussendoortjes te eten. Het eten kun je het best van te voren plannen. Denk na over wat je bij welke maaltijd gaat eten en hoeveel, maar kijk wel of je het ook lekker vind.
Geen enkel voedingsmiddel is slecht, alleen teveel eten van een bepaald voedingsmiddel kan slecht zijn. Als je niet in termen van goed en slecht voedsel denkt, kom je het minst in de verleiding om veel van de slechte voedingsmiddelen te eten.
Hoe ziet een gezond eetpatroon zonder cheat dagen eruit
1. Luister naar jezelf
Heb je trek in macaroni, eet het dan gewoon. Pas de portie gewoon aan, maar eet wel wat je lekker vind en ga niet op zoek naar de vetvrije suikerarme varianten, want dat is vaak toch minder lekker. Eet ook als je trek hebt en stel het niet, dan verminder je de kans op overeten.
2.Geniet van traktaties
Gun jezelf wat lekkers en geniet er dan ook van. Voel jezelf niet schuldig en geniet ervan, maar stop wel op tijd. Op deze manier kun je best op een verjaardag een gebakje eten of een stukje taart. De 80-20 regel is ook goed te hanteren, doe 80 procent van de tijd wat het dieet voorschrijft en geniet de overige 20 procent van de maaltijden.
3. Eet langzaam en proef de smaak goed
Als je dan iets lekkers eet, neem er dan de tijd voor. Schrok het niet op en neem de tijd, het blijkt dat dit overeten voorkomt.